Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Tænk dig om en ekstra gang, inden du kaster med sten, Jim Lyngvild

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Atter harme over Kirsten Birgit

Bent Blüdnikow

Skuespilleren Frederik Cilius, der var Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm i Radio24syvs »Den korte radioavis«, har atter vakt harme, men nu med sin nye korte radioavis med titlen »Den korte CoronAvis«.

I udsendelsen gør Frederik Cilius sig lystig over coronapandemien og beretter om arbejdet med veninden Ulla Terkelsen, hvor de stod for dødsboet efter nyligt afdøde journalist Karen Thisted. Det hele er selvfølgelig opdigtet, men vakte alligevel harme.

Blandt de krænkede var modeguruen Jim Lyngvild, der kaldte udsendelsen for »hamrende usmagelig« og »ren egoisme for ren vindings skyld«.

Men før Jim Lyngvild smider med sten, burde han måske tænke over, at det også var ret usmageligt at gøre afdøde vikinger til diskodronninger og queer-krigere i fancy udklædninger, som han gjorde det til Nationalmuseets vikingeudstilling med plakater i senmodernistisk dragdekadence. Tænk, hvis de stakkels døde vikinger så de plakater, så ville de dø af skam.

Offentlige goder

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Offentlige goder er fænomener, som mange borgere har gavn af, men hvor hver enkelt borgers forbrug ikke udelukker andres forbrug. Et eksempel på offentlige goder er indsatsen mod smitsomme sygdomme som covid-19.

Det sædvanlige marked fungerer ikke for hensigtsmæssigt for offentlige goder, fordi ingen ønsker at købe noget, når det indebærer, at alle andre kan bruge det gratis. Derfor må det offentlige i vidt omfang tage over, når det gælder produktionen af offentlige goder.

Det forudsætter sandsynligvis en robust og stærk offentlig sektor et stykke over minimalstatsniveauet.