Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Symbol-regeringen

Edith Thingstrup: Det skal være slut med symbolpolitik, sagde den radikale Zenia Stampe for nylig på DR. Nu gælder det »ting, der virker«, sagde den tidligere næstformand for det indflydelsesrige regeringsparti.

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens første ti dage har dog ikke budt på andet end symbolpolitik og spin. Radikale ministre på cykler til Amalienborg – selvom cyklerne ikke var deres egne. En socialdemokratisk statsminister, der gav interview til Berlingske fra sin nyindkøbte lyserøde stol, hvorfra hun afleverede et ’frihedsbudskab’ uden indhold. En SF-spindoktor udnævnt til skatte­minister. Og seneste milepæl: Danmarks-rekord i ansættelse af en horde af spindoktorer – selvom man i årevis har tordnet mod dem. Det mest imponerende ved den nye regering er ikke dens mange løftebrud, men dens indholdsløshed. Form er alt, økonomisk indhold låner man hos den tidligere regering. Og så er der netop symbolpolitikken. F.eks. er Kirkeministeriet nu en del af et ’Ligestillings- og kirkeministerium’. En komplet selvmodsigelse med mindre man da vil ophæve folkekirkens særlige status. Vil man det? Ikke med det samme. Men signalet er ikke til at misforstå. Regeringen signalerer løs. Modernitet, økologi, lyserød feminisme, pop-ateisme. Man skal næppe lede efter en samlende ideologi nedenunder. Det handler om noget helt andet. Slet og ret om at bevare magten ved hjælp af symbolpolitik. Helle Thorning-Schmidt vil så gerne ligne Anders Fogh Rasmussen. Men hun mangler noget. F.eks. et fundament.