Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Stemmekøbspolitik

24DEBPETER-NEDERGAARD-LOGO-.jpg
Professor Peter Nedergaard til Groft sagt Fold sammen
Læs mere

Nu ligger finanslovsforslaget klar. Så er tiden også kommet til at uddele særlige lunser til projekter i visse folketingsmænds valgkredse. På MF Torsten Schack Pedersens (V) hjemmebane får Dansk Skaldyrscenter i Nykøbing Mors stillet 30 millioner kroner i udsigt. Bertel Haarders (V) valgkreds får fem millioner kroner til at udvide en udstilling om Første Verdenskrig på Mosede Fort i Greve. Det er blot to i en række projekter af den slags, som amerikanerne kalder »pork barrel politics«.

I USA afskaffede man imidlertid systemet for adskillige år siden, da det blev opfattet som renlivet stemmekøbspolitik på skatteborgernes regning. Groft sagt foreslår, at regeringen følger trop og anlægger den borgerlige linje, at pengene til slige projekter befinder sig bedst i borgernes lommer.