Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Spørgsmålet om Matador, Lise Nørgaard aldrig har fået

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store spørgsmål til Lise Nørgaard

Bent Blüdnikow

Lise Nørgaard er blevet 105 år, og fra Groft sagt skal der lyde et stort tillykke. Hun har bidraget med fine ting til den danske befolkning og vel ikke mindst tv-serien Matador, som har skabt danskernes historiske selvopfattelse, mere end de fleste faglige historiebøger har.

Men denne Groft sagt-skribent har altid brændt inde med et spørgsmål til Lise Nørgaard, som ingen af de mange, yngre journalister, der gennem tiderne har interviewet hende, har turde stille hende.

Og spørgsmålet er, hvordan i al verden hun kunne lade den radikale dr. Hansen i Ove Sprogøes skikkelse i serien blive seriens modige frihedskæmper, der også redder jøden Stein til Sverige?

Vi ved jo alle, at netop De Radikale var de ivrigste efter samarbejde med tyskerne, og kun meget få blev modstandsfolk. Var det virkelig nødvendigt, Lise Nørgaard, at fylde danskerne med denne løgn for at rense de radikales eftermæle efter krigen?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Økonomisk uvidenhed

Peter Nedergaard

Der er ikke mange økonomer tilbage i Folketinget. Det mærkes. De generationer af politikere, som skabte det moderne, velstående Danmark, var ofte cand.polit.'er. Deres viden om de økonomiske mekanismer var stor. Det var, da folk som Viggo Kampmann, Jens Otto Krag, Poul Nyboe Andersen, Henning Christophersen og Poul Nyrup Rasmussen – alle cand.polit.’er – satte deres økonomiske viden i spil, at Danmark hev sig selv op. De vidste, hvad markedsmekanismerne kunne.

Omvendt har man meget lille viden herom, hvis man mener, at et luftfartsselskabs mulige forsvinden fra ét bestemt rutenet ikke vil blive udfyldt til punkt og prikke af et andet, såfremt der er efterspørgsel efter ydelserne. Det ses i sagen om statsstøtte til SAS.

Groft sagt er klar i mælet. Lad os få cand.polit.’erne tilbage. Lad os få den økonomiske fornuft ind igen.