Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Sorgenfrey og skatten

Edith Thingstrup.
Læs mere
Fold sammen

Formanden for fagforeningen FTF, Bente Sorgenfrey, mener ikke, at skatten i Danmark er særlig høj. »Vi hører igen og igen, at vi lever i verdens hårdest beskattede land,« skriver hun i Politiken. »Skat fremstilles som en byrde, og vi bliver tudet ørerne fulde af fordrejede tal og påstande,« mener fagforeningformanden.

Naturligvis ser hun ikke skat som en byrde, al den stund hendes medlemmer er offentligt ansatte og derfor lever af en høj skat. »Selv når høje danske skatter på forbrug som moms mv. indregnes, afviger Danmark ikke fra normalen,« erklærer Sorgenfrey.

Lad os et øjeblik antage, at hun har ret. Hvordan kan det så være, at Danmark har verdens højeste skattetryk? Herhjemme er skattetrykket på 48,6 procent af bruttonationalproduktet ifølge OECD. En fjern nummer 2 er Frankrig med 45 procent. Sverige er nummer fem med 42,8 procent af bruttonationalproduktet.

Hvis alle normale mennesker og normale virksomheder betaler det »normale« i skat, hvem er det så, der betaler unormalt meget?

Her kommer et bud. Det unormale bliver betalt af topskatteydere, som betaler langt mere i Danmark end i andre lande. Og det unormale bliver betalt af banker, som alle afleverer uforholdsmæssigt meget i selskabsskat.

Topskatteydere og banker har en ting mere til fælles. Det er aldrig dem, Bente Sorgenfrey og den øvrige venstrefløj siger tak til.