Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Søren Pind i Groft sagt: Claus Hjort og Venstres sammenfaldende interesser er rørende

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hjortokrati

Søren Pind

Så fik Claus Hjort sagt tak for sidst. Det var en barsk dag, da Finansministeriet blev taget fra ham. Samuelsen krævede Udenrigsministeriet, og der skulle findes noget lige så fint til Kristian Jensen. Det delte formandsskab forekom pludselig ikke som den gode idé, Hjort ellers engang havde støttet.

Længe har han planlagt hævnen for den forsmædelighed. Og forleden faldt det så sammen med, at manden med gummisværdet endnu engang dunkede på Løkkes venstrevikingebug uden effekt.

Det er rørende at se, hvordan det lykkedes for denne partiets mand at få partiets interesser til at hænge sammen med sine egne. Groft Sagt kipper med flaget. Det er ikke hver dag et folketingsmedlem uden tillidsposter kan tilsidesætte en aftale indgået mellem formand og næstformand og tiltrådt af Venstres hovedbestyrelse. Man må konstatere, at Venstre har indført et Hjortokrati på Løkke og fromme.

Om at rette bager for smed

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har givet interview om årsagerne til Liberal Alliances store valgnederlag. Han finder ikke, at hovedårsagen var partilederens træklatring og eller trusler uden effekt. I stedet mener han, at især burkaforbuddet gjorde ondt.

»Burkaforbuddet står i vores parti som det store symbol på vildfarelsen. Der burde aldrig have været tvivl om, at et liberalt parti vil træffe den beslutning, at vi ikke blander os i, hvilket tøj folk har på,« siger han. Uenigheden herom i LAs gruppe endte med, at medlemmerne blev stillet frit angående burkaloven. LAs Henrik Dahl og Merete Riisager stemte for forbuddet. Henrik Dahl blev siden genvalgt. Det blev partilederen ikke. Merete Riisager var konstant LAs mest populære minister.

Groft sagt konkluderer, at interviewet er et klart eksempel på en politiker, som ikke evner at rette blikket indad.

Slår lidt gnister

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Groft Sagt fulgte med interesse Venstres pressemøde torsdag, hvor partiformand Lars Løkke Rasmussen bemærkede, at det en gang imellem »slår lidt gnister« i partiets folketingsgruppe og derpå forsikrede alle, at der intet var at bekymre sig om. Der er således ingen grund til at undre sig, når tidl. finansminister Claus Hjort Frederiksen siger til rullende kameraer, at han synes, at partiets næstformand Kristian Jensen skal trække sig på grund af illoyalitet.

Groft Sagt tænker nok, at uanset hvor mange i Venstre, der med tiden kommer til at bede Løkke om forlade formandsposten, forbliver han siddende. Selv hvis de bærer ham ud af Christiansborg, da skulle han nok holde pressemøde i Rigsdagsgaarden og forklare pressen, at det en gang imellem »slår lidt gnister« i Venstre.

Groft Sagt ihukommer Monty Pythons lemmeløse ridder, der trods akutte amputationer alligevel insisterede på kun at have fået et kødsår.