Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Slangen på Folkemødet

Edith Thingstrup. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dengang Uffe Ellemann-Jensen var formand for Venstre, citerede han ofte Jeppe Aakjærs digt: »Du puslingeland, der hygger dig i smug, mens verden brænder om din vugge«. Det gjorde Uffe Ellemann for – med rette – at udstille den danske selvtilstrækkelighed.

Nu bruger Ellemann hygge-argumentet igen. Bare den anden vej. Ellemann mener, at den hollandske islam-kritiker Geert Wilders skal holde sig væk fra Folkemødet på Bornholm, så den danske elite kan hygge sig i fred. »I år er der inviteret en slange indenfor i paradiset,« fastslår Ellemann i Berlingske. »Vil man virkelig være det bekendt for at ’ruske op’ i danskernes formidable evne til at snakke hyggeligt sammen, også om politiske emner, der skiller vandene?« spørger han. »Jeg skal på en scene i en hyggelig have diskutere hele det idemæssige grundlag for det europæiske samarbejde.«

Oven på Den Kolde Krig har Uffe langt om længe fattet, at hygge er det mest danske, der findes. Næst efter selvtilstrækkelighed. Verden brænder. Men det såkaldte folkemøde på Bornholm – Roskilde-festivalen for djøfere – skal have lov til at forblive Paradisets Have, hvor løven græsser med lammet. Bortset fra, at der hverken er løver eller lam. Kun brægende får.