Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Selvfølgelig er det nazistisk at give hånd. Og at holde døren. Og sige »tak for mad«

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Det minder om nazisme«

Eva Selsing

Og så var der borgmesteren, der mente, at forventningen om et høfligt håndtryk »minder om nazisme.« Det er kravet til nye statsborgere – altså muslimer – om at give håndtryk til begge køn, som faldt Thomas Andresen, borgmester i Aabenraa, for brystet og udløste den morsomme, infantilt-historieløse bemærkning.

Men hvorfor siger manden det? Let nok. Det er bare endnu en kulturkomplekseret type fra bondepartiet Venstre, der forsøger at hente progressivitetspoint hjem ved at sige ligesom han tror, de gør på Djævleøen.

Men Groft sagt har fået eksklusivretten til at bringe listen over andre ting, der minder Thomas Andresen om nazisme. Det drejer sig om det følgende: at holde døren for andre, følge gamle damer over gaden, sige »tak« for mad og »undskyld« hvis man kommer for sent samt bordskik. Fuldkommen som i Det Tredje Rige

Dårlige karakterer

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvor man før i tiden gik i skole for at lære noget, går man i dag i skole for at lære hinanden at kende.  Det siger undervisningsministeren. Hvem skal lære hvem at kende? Her kniber det, for hvad skal man kalde de to grupper, som skal i gymnasiet, når man ikke må kalde den ene gruppe muslimer?

På den ene side hedder de unge på 16 »gammeldanskere«, skønt de kun har været danskere i 16 år. På den anden side er der »de tosprogede«, men det er gammeldanskere også. De taler engelsk og dansk. De andre kan hedde »med anden etnisk baggrund«. Og de andre kan være »udenlandske«.

Nu har de vist fundet løsningen: De andre har lavere karakterer end gammeldanskerne. Men hvad siger de Radikale til det? Karakterer betyder ikke noget? En karakter er en romanperson. Vi kan jo ikke sige, at muslimer får dårlige karakterer, vel? Hvad så: Frit skolevalg. Så får vi hvide gymnasier for de venstreorienterede veganere og sorte for de andre.

Arbejdsudbudsproblemer

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Birgitte Erhardtsen er en af Berlingskes kloge erhvervsjournalister. Hun undrer sig over, hvorfor Henrik Poulsens årsløn er på bare 16,7 millioner kroner, mens f.eks. Carlsberg-topchefen, Cees ’t Hart, får over 50 millioner kroner. Groft sagt undrer sig også herover, men vi er tillige bekymret over affærdseffekterne af begge disse topchefers lønninger.

De kan efter alt at dømme ikke anvende de indtjente penge selv. Derfor går mange af dem videre til deres børn, disses børn og disses børn igen. Det betyder, at efterkommerne efter de to chefer i flere generationer slet ikke behøver at arbejde. Tager vi alle andre chefers veritable toplønninger med, står vi efterhånden med et decideret arbejdsudbudsproblem. Vi MÅ have topdirektørsefterkommerarbejdsudbuddet op!