Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Selv gale ekstremister lader vi komme til orde, så de ikke kan kalde sig martyrer

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Stor ståhej over ekstremister

Bent Blüdnikow

Det danske samfund er specielt, fordi vi lader næsten alle deltage i den politiske proces. Selv gale ekstremister lader vi komme til orde og forhindrer dermed, at de kan udnævne sig selv som martyrer.

Tænk blot på, at kommunisterne før og efter Anden Verdenskrig fik lov til at stille op til Folketinget, selv om de modarbejdede demokratiet og samarbejdede med nazisterne 1939-1941. Og at Venstresocialisterne stillede op til Folketinget i 1970erne, selv om de havde "demokratiske undtagelser" og i perioder støttede vold og terrorisme.

Systemet er effektivt, for fanatikere får en talerstol, så alle kan høre, hvor vanvittige deres fantasier er. Men selvfølgelig har logikken begrænsninger. Nazisterne kom ind i Bundestag i 1933 og fik magten. Og munkemarxister har nu overtaget det britiske Arbejderparti, så vi risikerer at få Lenin-klonen Jemery Corbyn som premierminister.

Karnoviseringen af TV 2-debatter

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mikkel Hertz fra TV 2 vil fremover gribe ind, hvis politiske debattører á la Rasmus Paludan på TV skulle komme til at udtale sig i strid med lovgivningen. Groft sagt synes, at det lyder som et fint initiativ. Blot undrer det os, at det ikke allerede er sket. Der findes ganske givet politiske debattører og kommentatorer på TV 2, som allerede mange gange har udtalt sig i strid med indre marked-lovgivningens bestemmelser om fri bevægelighed, budgetlovens paragraffer om begrænsninger om væksten i de offentlige udgifter osv. Hvorfor greb man ikke ind da?

Samtidig foreslår vi her fra Groft sagt, at debatter på TV 2 fremover alene ledes af personer, som har mindst en ph.d. i jura eller beslægtet fag, og som har bestået en grundig test udformet på baggrund af Karnovs Lovsamling.

Konsekvens

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Trafikstyrelsen går meget op i sikkerhed, herunder ikke mindst flysikkerhed. Særligt uddannede flyvelæger kontrollerer derfor på vegne af styrelsen piloternes helbred og mentale tilstand. De sidste 24 år har overkontrollanten for flyvelægerne styret denne virksomhed efter bemyndigelse og godkendelse af Trafikstyrelsen.

Det viser sig nu, at lægen ikke havde den nødvendige uddannelse, hvorfor vedkommende blev fyret. Trafikstyrelsen beklager, at der er gået noget galt, men vicedirektør Kåre Clemmensen afviser ethvert ansvar. Selvom bemyndigelse og godkendelse blev givet af styrelsen, må ansvaret være lægens.

Groft sagt holder selvsagt med Kåre. Det kan ikke være rigtigt, at man har et ansvar, bare fordi man bemyndiger og godkender. Tænk på konsekvenserne.