Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Sandheden

04DEBGro-Ditlev-Tamm-122532.jpg
Ditlev Tamm Fold sammen
Læs mere

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind er blevet citeret for at sige noget så banalt som, at det »kan godt være, vi ikke altid kan definere den, men udgangspunktet må være, at der faktisk findes en sandhed.«

Og det har han jo fuldstændig ret i, to og to er og bliver fire, et hjul er rundt, vi skal alle dø, eller at jeg lige nu skriver en Groft sagt.

Noget er absolut sandt, i andre tilfælde bør vi stræbe efter at sige sandheden eller være sandfærdige, men det er nu engang ikke altid, at der er et sandt eller et falsk svar på et spørgsmål. Og det er heller ikke altid så enkelt at gennemskue, hvad der er sandheden.

Derimod er det ikke helt rigtigt, når justitsministeren siger, at vi ikke må »mistænkeliggøre og relativere« tanken om, at der er en sandhed. Vi skal i høj grad forholde os kritisk, når nogen udgiver noget for at være sandheden og særlig over for dem, der mener, at de ved, hvad der er sandheden. Er der nemlig noget, som jurister ved, så er det, at det, som vi udgiver eller fastslår som sandheden her og nu, ofte er bestemt af givne omstændigheder her og nu og kan tage sig helt anderledes ud set med andre øjne.