Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Sædelighedens ophævelse

Henrik Dahl: »Det, vi stræber efter,« forklarer Sofie Carsten Nielsen (R) til Groft sagt, »er den totale opløsning af det, den tyske filosof Hegel kaldte »sædelighed«. Groft sagt tror ikke, det er et begreb, alle kender, og beder Sofie Carsten Nielsen uddybe.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hegel mente jo, at mennesket blev til menneske ved at være forankret.« »Aha.« Noget dæmrer for Groft sagt. »Mennesket blev altså ikke bare menneske ved at have individuelle rettigheder. Og moralske retningslinjer som for eksempel det kategoriske imperativ?« Begejstringen lyser ud af Sofie Carsten Nielsen, da hun ser, hvorledes pråsen går op for Groft sagt. »Alt det her med, at mennesket er forankret i konkrete forhold, mænd til kvinder, voksne til børn, borgere til øvrigheden, ja, menneskeheden til naturen det hader vi hos de Radikale.« Så hvis vi skal opsummere, prøver Groft sagt: »Ifølge de Radikale er mennesket et væsen, der er defineret ved sine rettigheder. Og ellers: Intet.« »Netop,« siger Sofie Carsten Nielsen. »Det er derfor, vi netop har stillet forslag til en lov, der gør CPR-numrene kønsneurale. Første trin i ophævelsen af sædeligheden er, at problematisere begrebet »naturligt« og få så mange som muligt til at skamme sig over at bruge det.« Groft sagt føler sig meget klogere nu.