Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Så kloge er danskerne åbenbart heller ikke

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kloge mennesker

Lars Møller

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at danskerne er så kloge, at vi formentlig slipper for russisk påvirkning af folketingsvalget. De gode nyheder støttes dog ikke af kendsgerninger. Rasmus Paludan, der er stifter af partiet Stram Kurs, har for nylig iværksat en provokation på Nørrebro. Hans grundlovssikrede tåbeligheder fik provokeret en mængde mennesker, der straks besvarede provokationen som forventet. Uroligheder, nedbrænding og ballade spredte sig til hele København.

Havde ministeren haft ret, ville de kloge have ignoreret manden. Hvis ingen hører eller besvarer hans provokationer, vil Paludans aktioner have samme virkning som en prut i en rørstol og han vil blot være til grin. Groft sagt frygter derfor for omfattende russiske påvirkninger.

Det radikale skift

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Groft sagt er altid optaget af Det Radikale Venstre. Årsagen er ikke kun, at »Organet for den højeste Oplysning« støtter partiet. Den er også, at partiet har gennemgået en meget interessant transformation fra et snusfornuftigt, resultatorienteret parti og til at være et symbolpolitisk holdningsparti.

Nu er det ikke sådan, at Groft sagt-redaktionen udelukkende billiger den gamle linje. Der var efter vor opfattelse alvorlige politiske brister i den scaveniuske appeasement-politik over for Tyskland og den mangelfulde opbakning til NATO. Men det var dog en linje, der kunne argumenteres rationelt for. Hvor er rationalet bag Morten Østergaards linje? Hvad vil han med sine ultimative krav? Hvad vil han med svømmeturene? Vi har hørt, at der i denne tid er en voldsom larm på Voer kirkegård i Dronninglund ved Erik Scavenius’ gravsted. Vi forstår hvorfor.

Macrons nationalisme

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mange har givetvis forsøgt at komme ind i Notre Dame i Paris, hvis de ellers kunne komme til for tusinder af turister. Nu vil endnu flere turister strømme til. Bygningen er først og fremmest en del af oplevelsesøkonomien. Den franske stat ejer kirkebygningerne, for staten er jo verdslig. De kristne får lov til at holde gudstjeneste, hvis de ikke forstyrrer turisterne.

Macron vil genopbygge kirken. Er han blevet from? Næppe. Macron kæmper som bekendt mod nationalister både hjemme og ude, men ikke så snart er turistattraktionen brændt, før den får enorm national symbolværdi. Eller »ikonisk«, som de siger. Nu er den Frankrig. Nu er den national. Nu er den folket. Nu svælges der i fransk identitet, historie og kultur. Nu kan Macron og kirken måske forenes i kampen mod de Gule Veste – som også er nationalister af den forkerte slags.