Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Rohdes relativisme

Edith Thingstrup. Fold sammen
Læs mere

Islamistisk terror har ramt Vesten. Det burde ikke komme som en overraskelse, al den stund islams hellige tekster rummer adskillige opfordringer til vold. Men politikeren Jens Rohde afviser enhver sammenkædning af vold, terror og islam. »Det er en fælde,« erklærer han i en kronik i Berlingske.

Paradoksalt nok bygger Rohdes argumentation på den modsatte påstand. Han mener nemlig, at alle krige er religionskrige i en eller anden forstand.

»Der findes religionshistorikere, som argumenterer for, at alle krige er hellige, hvad enten de er udkæmpet for nationen, friheden eller socialismen,« skriver Rohde. Alle krige er således hellige, men islam har intet med krig at gøre. Hvordan kan det hænge sammen? Rohdes ærinde er først og fremmest at relativere krigene og volden. Vi er alle lige gode om det. Vi skjuler vore objektive materielle interesser under en ideologisk overbygning. Sådan sagde også de klassiske marxister.

Før i tiden var Jens Rohde liberal dogmatiker. Nu er han radikal relativist. Men det er alt sammen blot en ideologisk overbygning oven på Rohdes objektive materielle interesse: At promovere sig selv.