Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ridefogederne

Peter Kurrild-Klitgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1970erne sad der i forskellige dele af den kommunistiske blok marxistiske planøkonomer, som med gammeldags regnemaskiner prøvede at kalkulere præcis, hvor mange Skodaer og Ladaer, der skulle produceres, og hvad de skulle koste i forhold til de sko, brød og skibe, der skulle fremstilles i andre dele af det forkvaklede system. Borgerne i de »demokratiske folkerepublikker« fra Kamtjatka til Østberlin var blot en slags stavnsbundne statister, der skulle lægge krop og arbejdskraft til at producere så meget som muligt – og derigennem holde hele cirkusset kørende.

Hvilket alt sammen bringer os til 2015 og børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen. De to stovte politikere fra Danmarks såkaldt Liberale Parti, Venstre, fortalte tirsdag, at færre danskere skal arbejde deltid og flere fuldtid. For de danske forældre »arbejder ikke særligt meget, når vi sammenligner med andre lande«, sagde beskæftigelsesministeren – der så ganske vist talte om dem på deltid snarere end danske lønmodtagerfamilier, som faktisk arbejder ganske meget. Men — og dette er ræsonnementet – hvis de på deltid arbejder noget mere, så kan andre jo passe deres børn og selv arbejde mere, og så kan de allesammen tjene mere, som så kan beskattes og dermed give flere penge i statskassen, således at Nørby og Larsen får nogle flere penge at dele ud.

Keine Hexerei. Forskellen på de kommunistiske kommissærer og Venstres ridefogeder er vist primært regnemaskinernes alder.