Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Revolutionen vil også æde Henrik Marstal

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Revolutionen vil også æde Henrik Marstal

Bent Blüdnikow

Revolutionen æder sine egne børn. Det var erfaringen efter Den franske Revolution, hvor de revolutionære efterhånden også fik hugget hovedet af. Efter 1960erne herhjemme forsøgte maoister, DKP-kommunister og mærkelige marxistiske sekter at beskylde hinanden for ikke at være revolutionære nok. Og vi ser det nu, hvor kulturrevolutionen breder sig med slogans om racisme som det nye dyr i åbenbaringen.

For nogle måneder siden blev den venstreorienterede fredsforsker Ole Wæver beskyldt af kollegaer for racisme. I USA væltede »antiracister« en statue af den sorte borgerretighedskæmper Frederick Douglass (måske fordi Douglass var modstander af vold).

Men det standser ikke der. Enhver vil være under angreb – og ikke blot borgerlige. Radikale lingvister (ja altså ikke folk med have og hæk, men sprogforskere) har netop anklaget Steven Pinker, en af USAs mest berømte videnskabsmænd og forfatter til bogen »Enlightment Now«, for racisme. Helt ude i hampen.

Det er kun et spørgsmål om tid, før de revolutionære vil beskylde den progressive Henrik Marstal for racisme.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Undskyld, England

Hans Hauge

Englænderne synger stadig sammen den smukke sang fra Arnes opera: »Rule Britannia«. Og istemmer: »at briter bliver aldrig slaver«.

Har de da været det? Ja, først kom vikingerne og slavegjorde dem, så kom normannerne og til sidst kom EU, men nu er de endelig fri. Bør vi nu ikke sige undskyld?

Vi synger sammen om Danmark sådan her: »Engang du herre var i hele Norden/bød over England.« Herrefolket synger denne imperialistiske sang. Vi var herrer over Norge, Sverige, Finland, Island og England. Er det noget at prale af? Skal vi fejre, at vi var herrefolket?

Vi skulle være blevet hjemme, skulle vi, og nøjes med at erobre klitter og kolonisere dem med grimme sommerhuse.