Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Religionsfrihed, men

En muslimsk mand, der skulle ansættes i et firma i Sverige, ville have fri om fredagen, så han kunne komme til fredagsbøn. Det ville firmaet ikke være med til. Men har danskere fri om søndagen, så de kan komme til gudstjeneste?

Sagen i Sverige refereres i Den korte avis, der skriver: »Sverige er ligesom andre lande i Vesten sekulære samfund. Der er religionsfrihed, men religion er en privatsag, og religion og stat er adskilt. Det har de vestlige samfund i en blanding af overmod og angst været tilbøjelige til at bagatellisere.« Bemærk: religionsfrihed, men. Det er ligesom den med, at vi har ytringsfrihed, men.

Danmark er ikke et sekulært samfund. Religion og stat er ikke adskilt. Og religion er ikke en privatsag. Hvis den var, ville vi ikke have helligdage. Religionsfrihed sikres ved, at man har fri om søndagen, så man kan komme i kirke og ikke skal tvinges på arbejde. Sådan er det i Tyskland. Religionsfriheden begrænses mere og mere. Vi har religionsfrihed, men flere og flere tvinges på arbejde om søndage og på helligdage og har derfor ingen glæde af religionsfriheden. Den gælder næsten kun juledag. Ejendomsmæglere, bilforhandlere og de ansatte i Bilka har ikke religionsfrihed. De skal møde søndag morgen kl. 10. Værdier er vigtigere end bønner.