Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Regeringens såkaldte veteranpakke er - ikke overraskende - spild af penge

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Spild af penge

Niels Jespersen

Her belejligt kort før valget, er resultatet af regeringens såkaldte »veteranpakke« blevet offentliggjort. Ikke overraskende, så har den været spild af penge. Pakken skulle ellers »styrke sagsbehandlingen af veteranernes arbejdsskadesager« ved at indhente en såkaldt »second opinion« i de mange arbejdsskadesager. Efter et år har kun to veteraner fået erstatning.

Sagen er nemlig den, at der i den slags sager typisk allerede er flere erklæringer fra specialister og speciallæger. Så længe reglerne for tildeling af erstatning ikke har ændret sig, betyder endnu en lægeerklæring ikke fra eller til. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har således præsteret at brænde ti mio. kroner af, uden at det har gjort nogen nævneværdig forskel for veteranerne. Til gengæld er der blevet mere arbejde til sagsbehandlere, jurister og speciallæger. Godt for dem.

Ord og virkelighed

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Venstre-ministrene er gået i aktion i medierne for at få overbevist befolkningen om, at regeringens sundhedspolitiske udspil indebærer mere nærhed. Derfor siger man »nærhed«, »nærhed«, »nærhed« og atter »nærhed«, når udspillet omtales.

Det er som om man tror, at ord skaber en helt ny virkelighed. Blot man siger »nærhed« tilstrækkeligt mange gange, ja, så bliver sundhedssystemet præget af nærhed. Groft sagt er dog ikke til fals for den slags kneb opfundet af venstreorienterede franske sprogfilosoffer. Vi står på fornuftens grund og ved, at virkelighed er virkelighed uanset alle sproglige krumspring. Summa summarum: En central styrelse kommer til at styre sundhedsvæsenet med regeringsudspillet. Det kan man så lide eller ej.

Rettergang

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Amerikanerne har trukket splitten i Syrien, og mener nu, at de europæiske allierede bør hjemtage de af deres statsborgere, der sidder i kurdiske fængsler. De, der sidder, er kriminelle, som har kæmpet for en lokal forbryderorganisation, der hedder Islamisk Stat. De har begået forbrydelser i Syrien og Irak.

Groft sagt støtter normalt altid USA, men hvis nogen begår en forbrydelse i USA, er det ikke kutyme, at de hentes hjem. De dømmes og straffes i USA. Når de har udstået deres straf, kan de rejse hjem, hvis de har råd. Hvis de f.eks. er danske statsborgere, kan de ikke afvises ved den danske grænse. Vi har nemlig pligt til at tage imod vores egne statsborgere.

Hvordan sagen her er anderledes, forstås ikke. Groft sagt går naturligvis ind for ligeberettigelse.