Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Propfuld af herredømme

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kender måske Habermas’ begreb om »den herredømmefri samtale«? Det er især elsket og anvendt i omsorgsbranchen, og henviser til en ligestillet dialog uden magtanvendelse. Det er pikant at tænke på dette, hver gang en offentligt ansat kommer i fedtefadet for at have vanrøgtet ældre, handicappede eller psykisk syge.

Tag nu sagen om 72-årige, delvis lamme Stella Sørensen fra Esbjerg, som af personalet på sit plejehjem blev presset til at underskrive en art romersk slavekontrakt, ifølge hvilken hun skulle holde op med at spise slik, hvis hun ville modtage deres hjælp til at komme rundt.

Årsagen var, at når Stella spiser slik, skal hun på toilettet. Og de varme hænder gider ligesom ikke at rende og skifte ble på hende i tide og utide, vel? Det er vist det, de kalder velfærd, og sagen viser så udmærket, hvordan Omsorgsdanmark forvalter det med herredømme og magt i plejesektoren: Man har simpelthen bare fritaget de svageste borgere for al den trælse selvbestemmelse, og, som et udtryk for den afgrundsdybe servilitet, der hersker på de hjertevarme institutioner, valgt at træffe alle beslutningerne selv. Dét er da velfærd. Stella slipper for det frie valgs åg, og personalet slipper for at rejse sig fra kaffebordet. Sådan må sagerne nødvendigvis udvikle sig i en velfærdsstat med servicemonopol. Habermas, den lyserøde sjover, ville være stolt, og det kan nok tjene som en fin trøst for stakkels Stella.