Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Pragmatisk Pind-huggeri

Det er, som Groft sagt nævnte forleden, ikke alle, der kan lide den nye udviklingsminister Søren Pinds linje i udviklingspolitikken, som går på, at det er bedre at gøre fattige lande i stand til at blive rige end at holde dem stavnsbundne som danske bistandsklienter.

For at belyse det, havde denne fine avis torsdag indhentet vurderinger fra tre eksperter: Mellemfolkeligt Samvirkes formand, Trine Pertou Mach (der en passant også er suppleant til Folketinget for Socialistisk Folkeparti), den internationale chef for Folkekirkens Nødhjælp, Christian Friis Bach (der i øvrigt er kandidat til Folketinget for Det Radikale Venstre), og den gamle venstrefløjsaktivist Knud Vilby (der ved siden af dette begår sig som gammel venstrefløjsaktivist). Sidstnævnte citeres i avisen for, at Pind-politikken bare er udtryk for ideologi, hvilket jo er noget den praktiske pragmatiker Vilby kender lidt til.

Her er f.eks. et klip af, hvad Vilby selv så sent som år 2000 skrev om Maos diktatur i Kina, der havde kostet et par snese millioner mennesker livet: »Hvis de fattige får større fremgang og mere udvikling under Kinas socialistiske diktatur end i Indiens demokrati, så foretrækker jeg Kina«, og »Måske var Mao en idealist, der endte som forbryder. Det ved andre mere om«. Det er jo unægtelig rart med den slags nuanceringer – i hvert fald når det gælder diktaturer af den rette observans.