Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Peter Kofods stolte sejre - peberspray til folket og kameraovervågning af alting

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den unge Kofods sejre

Søren Pind

Den unge DFer Peter Kofod skal pludselig »ned i EU«, efter ellers heftigt at have plejet det sønderjyske og Christiansborg med det ene mere vidtgående forslag efter det andet på retsområdet. Peberspray til folket og kameraovervågning af alting føjer sig til rækken af sejre, der vil indskrive sig umistelig hæder i karrierepolitikernes Elysium.

Men måske kan det undre, at Anders Vistisen, DFs nuværende medlem af Europa-Parlamentet, der selv har påkaldt sig spidskandidattitlen, alligevel vrages. DF frygter angiveligt svindelsagen mere end dansk presse. Groft Sagt kan ikke finde nogen forklaring. Men udtrykker det fromme håb, at den unge Kofoed ikke også lader sig besudle... Kanske Meld & Feld kan genopstå med en ny formand?

Komiske Aastrup?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Forskerne Anders Wivel og Rasmus Mariager har begået en udredning om Danmarks krigsdeltagelse i bl.a. Irak. Målet er at kortlægge baggrunden for Folketingets beslutninger herom. Forskerne konkluderer angående Irakkrigen, at regeringen i en række tilfælde »ikke videregav vigtige oplysninger«, eller at regeringen »strammede« oplysningerne, så de gav »et ufuldstændigt billede af situationen.« Det gjaldt angående eksistensen af masseødelæggelsesvåben, Iraks kontakt til terrorister, målet med interventionen i Irak, de regionale konsekvenser af en krig og FN-våbeninspektørernes arbejde. Venstres udenrigspolitiske ordfører, Michael Aastrup, udtaler om udredningen, at den blot viser, at »der er nogle fodfejl«. Groft sagt lader lige udtalelsen stå et øjeblik.

Morten Øs Mindfulness

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Morten Østergaard (R), ikke blot fra de gudsforladtes parti, men fra det parti, der endog har glemt, at de er gudsforladte, savner religion. Han var blevet afhængig af jordiske ting (iPhone), så han gik for åbent fjernsyn i en slags behandling. Mindfulness hedder det, og det danske ord er »besindelse«, men det lyder ikke mystisk. Man så Morten bede med lukkede øjne sammen med TV-doktoren Qvortrup. Det hedder dog ikke bede, men »meditation«. Sindet (the mind) blev ikke fyldt, men tømt, sagde præstinden. Der er tale om Østens religioner – buddhisme og hinduisme – forklædt som videnskab. Vi er nemlig trætte af Mellemøstens religioner. Vi vil Øst for Suez. Der er ligesom mere radikalt.