Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Pædagogik og fantasi

Claes Kastholm Hansen: Lektor Grethe Kragh-Müller, DPU, fortæller begejstret Berlingske om de herlige materialer og den skønne orden, man kan finde på en amerikansk daginstitution: »De har ét hjørne til store klodser, ét til små, ét til at lege med vand indendørs i, ét til sand ...« - Ordnung muss sein!

Claes Kastholm Hansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Heri er Groft sagt helt enig med lektoren, men når hun efter at have rost denne tilbagevenden til god preussisk pædagogik jamrer over danske børneinstitutioner, »hvor børnene kan få lov at lege med en halv bondegård uden dyr«, og udstøder: »Prøv lige at få fantasi ud af det!« må Groft sagt undre sig. Bærer hun adelsnavnet efter den store pædagog C.C. Kragh-Müller med rette? Tror hun virkelig, at mangel på legetøj er årsagen til, at børn ikke trives på visse børneinstitutioner? Barne-Groft sagt og hans kammerater havde ikke en gang en halv bondegård uden dyr at lege med. Groft sagten lavede sin egen firelængede gård af nogle sten, indhegnede marker ved hjælp af søm og sejlgarn, havde store besætninger af malkekøer, rød dansk malkerace, ved hjælp af kastanjer og høstede med den ypperste teknologi, dvs. en mejetærsker lavet af en skråt afskåret bjælkestump. Til gengæld havde Groft sagten fred, idet vi kun var en to-tre stykker. I dag er ungerne tvangsindlagt til at være sammen med en hel hær af skrigende og råbende lidelsesfæller og geskæftige pædagogmedhjælpere i 30-40 timer om ugen. Prøv lige at få fantasi ud af det!