Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

På trods af al viden om kommunismens vederstyggelighed, er det kun nazismens ondskab, der huskes

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nazikortet sidder løst

Bent Blüdnikow

Det har undret denne Groft Sagt-skribent, der også er historiker, at nazikortet bruges i tide og utide, også om Rasmus Paludan, der vil sende muslimer ud af landet. Analogien skulle gå på, at nazister deporterede jøder og Paludan vil gøre det samme med muslimer; ergo er Paludan nazist (Tak, Holberg og Morlille).

Skal man endelig bruge historiske analogier - og det skal man ikke - så er sammenligningen med Stalins deportationer meget bedre. Han udvalgte gerne hele befolkningsgrupper eller klasser til deportation og forflyttelser. Nazisternes deportationer var med folkemord som mål, det var Stalins ikke (selvom det ofte endte med massedød) og det er Paludans vel heller ikke. Så hvorfor i alverden sammenligner man ikke Paludan med Stalin?

Svaret er ganske enkelt, at på trods af al viden og debat om kommunismens vederstyggelighed, så er det kun nazismens ondskab, der huskes.

Ord som dræber

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klimadebatten handler mere om ordbrug end om jordbrug. Det er, hvad man siger, der gør en forskel og ikke, hvad man gør, for det gør som bekendt ingen forskel.

Det vigtigste ord i valgkampen var, da Pia Kjærsgaard ikke vidste, hvad hun skulle sige, og så kom det spontant: Klimatosser. Denne sprogfejl ændrede klimavalgkampen. Dette ord var en begivenhed af samme varighed som »stuerene bliver I aldrig« eller »der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet«. De fleste ord glemmes, men disse ord gemmes. De mest virkningsfulde ord er dog Trumps om »grab them by the ...«

Mindet om de ord kan få millioner af englændere til at gå i demonstration, men når russere og Assad slår syrere ihjel, er der ingen, der handler. Herregud, det er blot syrere. Det er jo ord, der dræber og ikke bomber. Assad siger ikke noget, og tonen er altid pæn.

Totalitær tavshed

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Sverige er dårligst til at integrere indvandrere på arbejdsmarkedet i forhold til de andre nordiske lande. Det fremgår af en ny rapport fra Nordisk Ministerråd. I Sverige er indvandrere fra lande uden for EU 14 procentpoint mere arbejdsløse end ikke-indvandrere. I Danmark er det tilsvarende tal kun på seks procentpoint.

Groft sagt foreslår en forklaring på forskellen. I Danmark taler man åbent om problemerne om indvandreres manglende integration. I Sverige fejes problemerne ind under guldtæppet i en ånd af politisk korrekthed. Danmark udnytter således det frie, demokratiske samfunds styrke, hvor fri og åben debat agerer problemløser. Sverige hælder derimod mere til totalitær tavshed.

Groft sagt-redaktionen ved godt, hvad vi anbefaler til andre lande.