Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Om pladderhumanisme

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kollega på B.dk, Bente Dalsbæk, argumenterer for, at selv kritikere bør støtte landsindsamlingen til Syriens krigsramte områder. Ræsonnementet er som følger: Gør vi det ikke, ender vi med mange flere flygtninge end i dag. Det er et dårligt argument, eftersom kun en mindre del af de tilrejsende er fra Syrien, hvorfor tilstrømningen velsagtens kan fortsætte, selv om der skulle blive fred i landet en dag.

Det ved Dalsbæk nok, men som selverklæret pladderhumanist støtter hun alligevel projektet. Hvilket er til at forstå: Det er netop ikke fakta, der informerer pladderhumanistens holdninger. Det er alt muligt andet – derunder gruppepres fra økologerne på hjørnet. Ja, det handler om identitet og om at »gøre en forskel«, som selv den mest udtrådte, kommunale sko efterhånden har lært at sige,for at indkassere de gennemforlorne bonuspoints, der er godhedens kontanter. Alle ved jo, at »forskellen« gjort ved at indtelefonere 150 kroner til TV 2 er til at overse. Men det’ ligemeget; For med de 150 kroner erhverver du retten til at se ned på naboen, og den er til gengæld rigtig mange penge værd.