Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ønsker du en undskyldning? Skriv til Berlingske

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Undskyld

Lars Møller

Folkesocialisten Lisbeth Bech-Nielsen (SF) mener i et opråb, at statsminister Mette Frederiksen (S) på regeringens vegne bør sige undskyld for, at danske kommunister i 1941 blev interneret, og hvoraf mange senere blev sendt til kz-lejre i Tyskland.

Groft sagt er helt enig. Vi bør også undskylde for de danske vikingetogter til England, kolonierne i Afrika, Indien og Caribien samt alle de begivenheder, der ellers er foregået i fortiden. Endelig bør vi ikke glemme de jøder, der søgte tilflugt i Danmark og efterfølgende blev sendt retur til deres nærområder, fordi disse blev vurderet som sikre.

Groft sagt er leveringsdygtig i mange flere eksempler, hvor en undskyldning ville være på sin plads. Folkesocialisterne kan blot henvende sig til Berlingske, næste gang man mangler en overskrift.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ideologi er noget bras

Hans Hauge

Helena Dalli er uddannet sociolog. Så er hun socialdemokrat og kommer fra den postkoloniale østat Malta. Det er lykkedes hende at blive en højtlønnet europakommissær for ligestilling. Hun kan sige alle de rigtige ord: diversitet, mangfoldighed og inklusion. Hun tror på fremskridtet.

Hun udtaler, at lgbti+ ikke er ideologi. Ideologi er nok noget bras. Hun har ingen selv. Hvad er så lgbti+? Det er en identitet, siger Dalli. »Det er, hvordan du blev født«. Nå, ser man det. Hun er vist ikke med på noderne og moderne. Lgbti+ er en performance. Man(d) fødes ikke som lgbti+, man bliver det. Det er nok længe siden, Dalli gik på universitetet i Nottingham – Robin Hoods hjemby.