Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Nye bandemedlemmer til Nissebanden i Grønland 2

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Nissebanden på Grønland 2

Christian Marcussen

Det faldt ikke i god langelandsk jord, da regeringen meddelte, at den ville placere et udrejsecenter med 130 udvisningsdømte kriminelle udlændinge på Langeland. SFs Langelands-borgmester kaldte det noget »bras«, og 400 borgere fik rimet »Mattias Tesfaye – Langeland siger Nej«.

Nu kommer Nissebandens Flemming »Lunte« Jensen langelænderne til undsætning. Han foreslår (ligesom DF), at hans elskede Grønland skal lægge jord til de udviste. Det er ingen straf at bo på Grønland, siger han. Der er smukt, langt til bussen, og grønlænderne er meget tolerante.

Groft sagt synes, at det er en fremragende idé. Ikke mindst i håb om, at Danmarks Radio producerer en mangfoldig fortsættelse til »Nissebanden på Grønland«, hvor Lunte besøger udrejsecenteret for at finde nye spændende bandemedlemmer. Perfekt jule-tv.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ingen fake news i vor skole

Hans Hauge

Et spøgelse har skræmt de lærde, og de ved ikke, hvor det er, men det er åbenbart dukket op i den danske skole. Spøgelset hedder »fake news«. Det blev opfundet af Donald Trump, men det spøger stadig.

En række skolefolk indkaldte nogle »ghostbusters«. Målet var, at fakta skulle erstatte fake. Og hvem kan udrydde spøgelset? EU-kommissær Vestager. Ja, en radikal er jo troværdig. Og så EU-propagandacentralen Marlene Wind. Klimaeksperten Richardson, men ikke Bjørn Lomborg; og neodarwinisten, »hjerneforsker« Peter Lund Madsen (han er entertainer).

Skolefolkene vil have en statslig faktacentral. Et demokrati bygger på, at man tager stilling på et »faktuelt grundlag«. Ser man det. Som bekendt er sandheden partisk i et demokrati. Skolelærerne vil have en »digital rygrad«. Den skal socialdemokraterne levere. Ingen fake news i vor skole.