Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ny bistandspolitik

Ditlev Tamm: Danmark har internationalt forpligtet sig til ikke at udlevere kriminelle, der kan risikere dødsstraf og tortur.

Ditlev Tamm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har i årenes løb betydet, at personer dømt eller sigtet for forbrydelser i udlandet kunne gå frit omkring i Danmark. Sådan er det internationale system, når det gælder dødsstraf, og af samme grund har en række lande reageret kraftigt og truet med at fratage Uganda udlands­bistand, fordi landets parlament i fuldt alvor behandler et lovforslag, som bl.a. går ud på, at homoseksualitet kan straffes med døden og i øvrigt vil indføre en pligt til at anmelde sådanne forhold til myndighederne.

Egentlig skulle man ikke tro, at det var så svært at skære igennem, når man nu kender Danmarks holdning til dødsstraf, og gøre det klart, at danske skatteydere ikke vil være med til at støtte lande, der har den slags love. Men det gør den radikale udviklingsminister ikke. Han vil, siger han, i »dialog« og derfor ikke bringe noget så pinagtigt som penge ind i samtalen.

Hermed ligner han kineserne, der dog er så kloge, at de ikke tror på dialogen. Den radikale udviklingsminister er altså helt med på den globale trend, der sættes af ikke-vestlige lande, når han ikke vil tale om penge. Nu mangler han bare at lære af kineserne, at udviklingsbistand ikke gives af hensyn til modtagerlandet, men af hensyn til egne interesser.