Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Nutidens biskopper må kigge i historiebøgerne efter mod

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Biskopper klapper i som østers

Bent Blüdnikow

Under besættelsen udsendte biskop Hans Fuglsang-Damgaard et modigt hyrdebrev til præsterne om nazisternes jødeforfølgelser. Præsterne læste brevet op i kirkerne for at tage afstand fra forfølgelsen. Men nu er det slut med biskoppernes mod. De vil ikke rigtig sige noget om kristenforfølgelserne, der er udbredt i muslimske lande. De er inviteret til en ny tænketank om netop denne forfølgelse, men har takket nej til at deltage.

Præsten Poul J. Stender formulerer det præcist i Kristeligt Dagblad: »Biskopperne har ikke noget problem med at mene noget, når det handler om klima, sult og andre humanitære katastrofer. men når talen falder på kristenforfølgelser, klapper de i som østers.«

De nuværende biskopper skulle studere Fuglsang-Damgaards liv og gerninger, for han vendte ikke den anden kind til eller klappede i som en østers, men handlede med risiko for eget liv.

Hærger Boy bands i Brønshøj?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ifølge medierne hærger lokale »drengegrupper« i Brønshøj. De har chikaneret den lokale pølsemand på torvet så groft, at vedkommende har måttet holde op. Baggrunden var, at pølsemanden ifølge »drengegrupperne« solgte kød fra dyr, som de ikke brød sig om. I supermarkederne mærker man også »drengegrupperne«.

»De stjæler for eksempel lampeolie til at lave bål i parken og Red Bulls og donuts og alt muligt. Vi har desværre svært ved at gøre noget ved det,« siger butikschefen i Netto.

Medierne kan ikke fortælle om, hvem de er. Bortset fra, at de fleste af dem kommer fra de høje huse på Bellahøj. Groft sagt ved heller ikke, hvem »drengegrupperne« er. Hvem ved. Måske er det Boy bands, som huserer?

Nyt fra krænkelsesland

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En teatertrup på universitetet Sorbonne i Paris er blevet beskyldt for racisme efter at havde opsat grækeren Aischylos’ klassiske »De bønfaldende« fra omkring år 463 f.Kr. Under en festival for antikkens teater sidste år, benyttede man sig af skuespillere med sort farve i ansigtet. Det kaldes for »blackface« og er ifølge en antiracistisk gruppe »racistisk«, »afrofobisk« og »kolonialistisk«.

Groft Sagt tænker umiddelbart, at det må gå godt med den antiracistiske kamp, hvis der ikke er værre eksempler end et år gammelt skuespil af nogle - givetvis - parodisk velmenende og tolerante kunstnere. Til gengæld begræder vi endnu et eksempel på US-amerikansk kulturimperialisme. Europæisk kultur skal ikke bedømmes efter amerikanske standarder. At det er venstrefløjen, der fører an i importen af amerikansk erindringshistorie, gør det blot endnu dummere.