Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Nutiden har endnu ikke vristet sig ud af den nazistiske fortid

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Frank Aaen, en væmmelig savonarolist

Bent Blüdnikow

Debattører i dagens Danmark er alt for uopfindsomme med historiske skældsord. De bruger kun fascister og nazister som fornærmende udtryk, når de skal sværte politiske modstandere til. Det er en kedelig mangel på opfindsomhed, når nu historien byder på et væld af ondskabsfulde og »idealistiske« bevægelser og personer.

Brug dog fantasien og kald Rasmus Paludan og Frank Aaen og deres partier for jacobinere, herbertister, sans culotter, frankister, trotskister, stalinister, anarkister, syndikalister, tjekister, maoister, savonarolister, girondister, Wrangelister, Saint-Simonister, Bakunister, Sabbatai Zevister og alt muligt andet, som vor rige historie af afskyelige og mærkelige fortid byder på.

Hvorfor denne idiotiske og flade fantasiløshed, som blot viser, at nutiden endnu ikke har vristet sig ud af den nazistiske fortid.

Vejen frem

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I disse faktabefængte tider er det en befrielse at møde nogen, der ikke lider af trangen til at træffe faktabetingede beslutninger. Det drejer sig om Pia Adelsteen (DF) formand for Folketingets Miljøudvalg. Hendes forfriskende indstilling er, at beslutninger ikke skal træffes på et faktuelt forskningsgrundlag. I politik kæmper man for ting, man tror på. Har man de rigtige holdninger, så er dem, man træffer sine beslutninger på, ikke hvad nogle tilfældige eksperter og forskere mener. De kan jo tage fejl. Groft sagt kipper med flaget. Pia har allerede afsat ti mio. skattekroner til nogle drænrør, der ifølge forskningen ikke virker. Hun har set dem virke. Slut. Groft sagt ser frem til et projekt, der én gang for alle beviser, at Jorden er flad. Pia har nemlig selv set det.

Afhængig af R-politik

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Ny regering skal være uafhængig af DF-politik,« har Morten Østergaard fastslået igen og igen. Selv da han svømmede fra Lindholm til Kalvehave gjaldede anti-DF budskabet, hver gang den radikale formand fik hovedet over vandet.

Groft Sagt konstaterer, at det krav åbenbart skulle tages meget bogstaveligt. Det er således kun en ny regering, der skal være uafhængig af DF. Den gamle må gerne basere sin politik på folkepartisterne. Således har regeringen netop lukket et pensionsforlig med deltagelse fra både Morten Østergaard og Kristian Thulesen-Dahl.

Sagen er jo nok den at det, Morten Østergaard mener er, at en hvilken som helst regering skal være afhængig af R-politik. Det er han i sin gode ret til. Det overraskende er, at Thulesen-Dahl nu åbenbart er enig med ham.