Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Nu skal vi også huske at gøde Nets' pengetræer

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Misundelse og forvirring

Lars Møller

Det har vakt forargelse, at ledende medarbejdere i Nets kan høste op til flere milliarder i bonus for at passe deres arbejde. Ifølge selskabets bestyrelsesformand Stefan Götz drejer det sig dog mest om forvirring, fordi man ikke har forklaret tingene godt nok.

Det forholder sig nemlig sådan, at de ledende medarbejdere selv har haft penge op af lommen, og når man har investeret et par millioner af sine egne penge, er det jo meget rimeligt at få en bonus på et par milliarder.

Groft sagt er helt enig, nu forstår man det hele meget bedre. Der er ingen grund til misundelse, ej heller forargelse. Pengene kommer nemlig fra investeringen til gødning af de pengetræer som Nets dyrker. Ellers var det kunderne, der skulle betale, og den havde jo været helt gal.

EU er en elefantkirkegård

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I årevis har demagoger og højrepopulister blot behøvet at pege på den omvandrende skandale af en kommissionsformand Jean-Claude Juncker, for at kunne høste millioner af stemmer. Juncker er snart fortid, men EU-haderne kan godt tørre sveden af panden, for noget tyder på, at vi skal til at trækkes med endnu et kæmpedræn på EUs toppost. Mød den nye formand Ursula von der Leyen - i daglig tale Zensursula efter hun har stået bag nogle af Europas mest ytringsfrihedsfjendtlige love.

Hun er desuden under beskyldning for at have plagieret dele af sin ph.d. og var dertil en episk upopulær tysk forsvarsminister. Frem for at blive fyret afskediges hun nu opad, hvilket vel er i god tråd med hendes adelige slægtsnavn og bekræftelse af, at EU stadig er en elefantkirkegård for udrangerede og upopulære politikere.

Groft Sagt kunne godt have Merkel og eurokraterne mistænkt for at have en hemmelig pagt med Trump, Farage og Putin. De gør i hvert fald hvad de kan, for at gøre det europæiske projekt så upopulært som muligt.

Almenviljen

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De tidligere ministre, Mai Mercado og Merete Riisager, er ude med en kritik af Finansministeriet. De kalder sidstnævnte egenrådigt.

Finansministeriets opgave er at presse fagministrene til at effektivisere og spare. Det skal skaffe et økonomisk råderum til veje. Det ved tidligere finansminister, Kristian Jensen. Han afviser derfor også kritikken. Finansministeriet handler altid på finansministerens vegne. Danmark har mange særinteresser, som gør deres indflydelse gældende via fagministerierne.

Der er kun Finansministeriet, som udgør en modvægt til dette pres. Der er kun Finansministeriet, som repræsenterer almenviljen.