Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Nu skal svenske skuespillere have en anstandsdame med på de skrå brædder

Foto: Claus Bigum

Intimitetskoordinator

Eva Selsing

#MeToo-skandalerne har åbnet for en rigdom af jobskabelse for feministiske kontrolinstanser. Tag det svenske Rigsteatern, som nu har fået en »intimitetskoordinator«. Det er et fruentimmer (eller en »hen«, må det formodes, eftersom mænd som jo er notorisk undertrykkende og krænkende), som holder øje med processen, når der i produktioner skal laves scener med intimt indhold. En slags Judith Butler-certificeret klerk, der passer på sømmeligheden. En præstestyregesandt, der nøje overvåger, om der udveksles mere end hvad der står i manuskriptet. »Intimitetskoordinatoren« skal inddrages i alt, der har med, ja, intimitet at gøre, og skal gennemgå det med de implicerede.

Sikken magt at få. Man fristes til at spørge, om ikke det er mere grænseoverskridende at skulle diskutere hver en detalje i et kys og sine følelser i den forbindelse med en fremmed kontrolinstans, end det er at spille en rolle ud fra et manuskript, man selv har accepteret? Men okay, dét kan man selvfølgelig også tale med »intimitetskoordinatoren« om. På den måde skaber stillingen jo også sin egen relevans.

Lugten i Carlsberg

Peter Nedergaard

Foto: Claus Bigum Claus Bigum.

Hvad sker der i Carlsberg? Vi har før i Groft sagt berettet om, hvordan formanden for Carlsberg, Flemming Besenbacher, har lavet fiksfakserier for at sikre sig selv en fremtidig pensionssum på fire millioner kroner udbetalt på forhånd. Nu viser det sig, at Carlsbergs øverste direktør, Cees ’t Hart, er blevet orienteret om mulig massiv bestikkelse i bryggeriets indiske datterselskab allerede for to år siden uden at involvere myndighederne, hvad man ellers bør.

Brygger Jacobsens ånd består i, at Carlsberg skal gavne almenvellet og opføre sig ordentligt. Hvorfor har man i Carlsberg tilladt en 180 graders turn-around i forhold hertil? Er det maltlugten, som stadig mærkes i luften i bryggerihallerne? Eller er det lugten af råddenskab?