Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Nu må en herremand ikke engang ride en af sine bønder ned. Hvor er vi så henne?

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvad ligner det?

Niels Jespersen

»Jeg har betalt 200 millioner i skat – så jeg har gjort min borgerpligt, og så behøver jeg ikke at blive hjemme, når de ikke behandler mig ordentligt,« siger rigmanden Christian Kjær, der, efter at være blevet idømt 30 dages betinget fængsel for at påkøre en trafikoffical ved et cykelløb i Nordsjælland, er draget i landflygtighed i Schweiz. Som følge af dommen fik rigmanden, som var nær ven af prins Henrik, frataget sine royale titler, så han ikke længere er kammerherre, hofjægermester eller ridder af 1. rang af Dannebrog.

Groft sagt ved da snart heller ikke, hvad det ligner. Når en herremand ikke længere kan få lov at ride en af sine vornede bønder ned, uden at øvrigheden skrider ind, hvor er vi så henne? Groft sagt ønsker den forhenværende kammerherre held og lykke med at finde sig et feudalt refugium, hvor man fortsat bukker og skraber for opblæste arvinger.

Folkedomstolen kommer

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Vagt i gevær! Al borgerlig ordentlighed er sat ud af spil, og selve retsstaten er i fare! Det drejer sig om en uhyrlig, populistisk sag fra Randers, hvor to skruppelløse mennesker, en herre på 50 og hans søn, frihedsberøvede en stakkels, formodet indbrudstyv som var på vej ud af genboens hus.

De to mænd fastholdt den formodede tyv med fysisk magt. Hvad mener De? Det rene, vilde Vesten.

Hvorfra vidste de voldsudøvende folkedomstols-genboere måske, at manden var ude i et kriminelt ærinde? Fordomme, fordomme og atter fordomme fra folkedybet. Her i Danmark er man uskyldig til det modsatte er bevist, tak. Det burde ikke være nødvendigt at minde om. Det er vores retsorden, som er på spil her, og alle dannede mennesker må stå vagt om principperne, for ellers ender vi ligesom Tyskland i 1930erne.