Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Nu eller aldrig (igen)

Peter Kurrild-Klitgaard: Det er nu eller aldrig, hvis vi skal redde Jorden fra store voldsomme klimaforandringer. Sådan var hovedbudskabet i den tale, som USAs fhv. vicepræsident Al Gore skulle have holdt i København, hvis han altså ellers var kommet hertil, men som han nu har offentliggjort.

Det er nu eller aldrig, hvis vi skal redde Jorden fra store voldsomme klimaforandringer. Sådan var hovedbudskabet i den tale, som USAs fhv. vicepræsident Al Gore skulle have holdt i København, hvis han altså ellers var kommet hertil, men som han nu har offentliggjort.

Hvis De, kære læser, synes, at De har hørt dét budskab før og fra lige netop dén prædikant, så er det nok fordi, De har. Faktisk skrev Gore allerede i 1992 in sin bog »Earth in the Balance«, at det var nu – altså dengang – eller aldrig. Dengang forudså han ganske præcist, at hvis ikke der skete drastiske ændringer i klimapolitikken inden for maksimalt ti år, ville alt gå ad helvede til. Men 17 år senere tyder meget på, at temperaturerne måske faktisk har været faldende det seneste årti, uden at det synes at være gået udover »nu eller aldrig« budskabet.

Noget der til gengæld vitterligt har ændret sig det sidste årti er, at Gore nu er blevet en megen holden mand på at rejse fra sit landsted, hvor han bruger mere el end en middelstor forstadsby, for at blive befordret verden rundt i sin privatjet med henblik på at fortælle verdens mennesker, at de skal holde igen på deres forbrug.