Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Norden er bedst

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skulle være fem spørgsmål, som liberalister aldrig stiller, påstår Politikens Per Michael Jespersen. De spørger aldrig om, hvorfor de nordiske lande er de bedste i verden. Bl.a. de rigeste. Men er det ikke Qatar eller Dubai? I Norden er det lettest at stige op. Her realiseres den amerikanske drøm. Danmark er det bedste land, det lykkeligste og verdensmester i tillid. Liberalister spørger aldrig om, hvorfor det er sådan; de er blot kritiske, siger han.

Det er jo sandt, at vi er de bedste, men det går man da ikke og praler med. Det kunne let forveksles med nationalisme. Den nordiske race var også den ædleste. Og blonde svenske piger de smukkeste. Vi kunne blive ved. Vi ved det godt fra Grundtvig: »Men i vor lade, på vor lo, der har vi nu Guds gaver, der virksomhed og velstand gro i tøndemål af traver« – eller »hvor få har for meget, og færre for lidt«. Svaret er banalt: De nordiske lande er eller var evangelisk-lutherske. Men de er på vej væk fra denne arv, og det skyldes ikke mindst islamofile anti-liberalister.