Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Niels Jespersen: Ingen smalle steder i toppen af forsvaret

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ingen smalle steder

Niels Jespersen

Forsvarsministeriet har brugt 428.879 kr. på at få Kammeradvokaten til at hasteudarbejde to notater, der skulle redde departementschef Thomas Ahrenkiel og forsvarschef Bjørn Bisserup, efter at netmediet OLFI har afdækket en række sager om habilitetsproblemer i forsvarsledelsen.

Groft Sagt glæder sig over, at det ikke er alle dele af Forsvaret, der mangler penge og skal skære ned. Således er der ingen smalle steder i toppen af en organisation, som samtidig er berygtet for systematisk at smide de lavere geledder under bussen, når der skal placeres ansvar. Bare tænk på Annemette Hommel.

Tak for ingenting

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Regeringen har mildt sagt ikke haft en heldig hånd, når det drejer sig om den økonomiske politik. Ved sin tiltræden satte man som mål for sig selv, at der skulle 60.000 mere på arbejdsmarkedet. Der er kommet 4.700.

Bruttonationalproduktet skulle endvidere øges med 80 milliarder kroner. Øgningen er kun blevet beskedne 14 milliarder. Alt i alt indtager VLAK-regeringen en bundplacering på disse to nøglemål i den moderne danmarkshistorie.

Måske er det derfor, at man har så travlt med at tale om at omstrukturere hele sygehusområdet. Det sker ud fra devisen, at da man kan præstere noget angående den grundlæggende økonomiske politik, kan man da i det mindste skabe røre på sundhedsområdet. Og når vælgerne opdager, at det ikke gav resultater, er valget ovre.

Humanisme eller socialisme

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De fleste vil sikkert formode, at det er en trykfejl, når Information på forsiden citerer Johanne Schmidt-Nielsen (EL) for følgende: »Jeg er hele tiden gået ud fra, at fremtiden ville blive bedre, men nu er jeg oprigtigt bekymret for, om humanismen bare bliver en parentes i historien.«

Der skulle vel stå kommunismen, marxismen eller socialismen og ikke humanismen. Gad vide, hvad den bekymrede socialist mener med humanisme? Er det renæssancens eller reformationens? Luther? Er det eksistentialismens humanisme som er lig med Guds død? Sartre? Og hvornår var der »humanisme« ikke blot i Danmark, men i »historien«? Var det under Den kolde krig? I 30erne? Mon ikke blot hun med humanisme mener socialisme?