Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Når en kvinde har en dårlig sag, skal hun bare anklage sin mandlige modstander for mansplaining

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Pernille mandespark

Peter Nedergaard

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (PRT) kritiseres på Twitter for forslaget om at ville nedsætte støtten til friskoler. Kritikken drejer sig om PRTs begrundelse for nedsættelsen, som er, at nogle friskoler har oparbejdet et overskud. Kritikeren er tilfældigvis en mand, og i stedet for at svare skriver PRT: »Jeg har lært et nyt begreb at kende: mansplaining. Kender du det?«

Ifølge retorikeren Kenn Hansen betyder begrebet, at en kvinde gerne vil være fri for at forholde sig til kritik fra en mand. Groft sagt undrer sig. Socialdemokratiet gjorde op til sidste folketingsvalg officielt en dyd ud af at byde den mandlige del af arbejderklassen tilbage efter visitten hos Dansk Folkeparti og Venstre. Er holdningen nu, at de lugter og skal sparkes tilbage igen?

Kommunalt opråb

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kan kommuner virkelig »råbe om hjælp«? Ja, åbenbart. Man råber om hjælp, når man er ved at drukne. Og det er kommunerne. Sådan kunne man læse: »Stigende vandstand og oversvømmede kyster og fjorde bliver så stor en udfordring i fremtiden som følge af klimaforandringerne, at kommunerne nu råber om hjælp.«

Selv fjorde kan blive oversvømmet. Men hvornår er fremtiden? Taler vi om 2100? I så fald skal vi vente 80 år, før vi ved, om vandstanden stiger. I virkeligheden og i praksis frygter kommunerne ikke noget. Det er heldigvis kun i teorien, de er bange. For kommunerne tillader byggerier af tusinder af boliger på enhver tom havnefront, der findes. Hvis de ikke byggede, ville der ikke være kyster, der kunne oversvømmes. Kunne de ikke lade være med at bygge nær fjord og kyst? Sådan rent profylaktisk?