Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Mordors arkitekt

Det er så småt ved at gå op for folk på venstrefløjen, at endnu en af deres yndlingsautoriteter var totalitarist. Arkitekten Le Corbusier beskrives i nye biografier som både nazisympatisør, antisemit og fascist. Skønne sager, og mens det sikkert ikke vil skorte på forklaringer, der skal frikende mandens levned som helt upåvirket af hans politiske observans, kan vi andre tænke vores.

Om denne Corbusier, der betegnede sine idealbygninger som »hus-maskiner«. Endeløse mængder beton, stablet op i skræmmende højde midt på døde, barberede græsplæner, der inviterer til uhygge på en mørk aften. Mennesker bunket sammen vertikalt, for at »rengøre og udrense« de ineffektive og snavsede, gamle byer. Faktisk ønskede han at rydde hele indre Paris og i stedet plastre byen til med sine Mordor-agtige boligtårne, i geometrisk stringente mønstre. Yndigt havde det været – som én stor, rar Gelleruppark.

Jaja, Corbusier-fans, bliv I blot ved med at fortælle jer selv, at hans værker var helt uden fascistiske træk.