Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Mogens Lykkeliberal?

Peter Kurrild-Klitgaard
Læs mere
Fold sammen

Endnu en gang er der forrettet et succesrigt bagholdsangreb på Socialdemokraternes Mogens Lykketoft – og endnu en gang er det anført af manden selv, der som bekendt er den eneste i dansk politik, der har personligheder nok til, at han kan udgøre både delinkvent og en hel henrettelsespeloton.

Men hvor andre har hæftet sig ved, at Lykketoft i sin festtale for sig selv langede ud efter stort set alle, der har klaret sig bedre end Lykketoft selv, så vil Deres Groft sagt fokusere på en hidtil overset passage i talen. Dér hvor fødselsdagsbarnet siger, at »Danmark netop nu har en regering og et folketingsflertal, der prioriterer ligegyldige, små fedtede skattelettelser til vælgere, de anser for dumme og egoistiske«.

Nu var det ganske vist Lykketoft, der som finansminister i 1997 fik afskaffet den velstandsødelæggende, jantelovsagtige formueskat, men vi havde godt nok ikke set det komme, at det af alle mennesker lige skulle være Lykketoft, der gjorde sig til bannerfører for skattelettelser så store, at de ikke er små, ligegyldige og fedtede. Med mindre der er tale om en ren fortalelse, kommer man næsten uvilkårligt til at tænke på et gammelt ordsprog, hvori der passende nok indgår noget med »fanden«, »gammel« og »kloster«.