Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Mirakel

Læs mere
Fold sammen

Næsten en uge efter Dronningens store dag mere end antyder Jyllands-Postens kulturredaktør, den i øvrigt skarpsindige Palle Weiss, at Hans kongelige Højhed prins Henriks afbud til alle de arrangementer, der fulgte Hendes Majestæts fødselsdag, ikke skyldtes rigtig influenza, men den såkaldte manfluenza.

Begrebet kendes næppe af Berlingskes gennemreelle læsere, men det bruges, når en ægtemand undskylder sig med sygdom, hvis han ikke gider deltage i et arrangement i konens familie. Palle Weiss knytter sin beskyldning til det forhold, at en muntert sommerklædt prins Henrik er blevet observeret på Markuspladsen i Venedig mindre end to døgn efter torsdagens store fest. Så hurtigt kan man ikke komme til hægterne, med mindre der er sket et mirakel, og det regner Weiss for udelukket.

Normalt vil ræsonnementet være rigtigt. Men i dette tilfælde har det al sund fornuft imod sig. Hvis en kongelig ægtemand ved, at det betyder umådelig meget for hans kone, at han står ved hendes side ved særlige lejligheder, vil han naturligvis gøre det. Gør han det ikke, handler han hjerteløst, og han negligerer de forpligtelser, der følger hans privilegerede stand. Sådan ville en nobel mand som Hans Kongelige Højhed aldrig opføre sig. Altså er der enten tale om, at en dobbeltgænger flakker om på Markuspladsen, eller mere sandsynligt – vi er jo i kongelige kredse - om en mirakuløs helbredelse.