Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Menighedsbladet

Edith Thingstrup. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagbladet Politiken jubler. EUs kommissær for konkurrence, Margrethe Vestager, vil nemlig anlægge sag mod Google.

»Det er en kulturkamp, hun går i gang med, en af tidens vigtigste,« mener lederskribent Bjørn Bredal, der også vil have EU til at kæmpe mod Amazon, Facebook og Apple – tilsammen GAFA. Hvorfor glemte han Microsoft? Og skulle han mon ikke have kaldt dem nazi-GAFA, nu han var i gang?

Det bliver ikke helt klart for læserne, hvad disse virksomheder har gjort. Men Bredal maler da også med den store pensel.

»Internettet bliver med forrygende hast monopoliseret og amerikaniseret, så man knap kan ordne sine mest dagligdags gøremål noget sted på kloden, uden at man skal acceptere værdier og forretningsmetoder, som GAFA gennemtvinger, og som er grænseoverskridende i mere end én forstand,« fastslår Bredal.

Heldigvis er der en frelsende ridder på den hvide hest. Og genstanden for Bredals leder er netop denne frelser, mere end de eventuelle problemer med Google.

»EU findes. Europa findes. Klodens eneste tilbageværende magtcentrum, som har viljen, evnen og kulturen til at udfordre GAFA, er EU,« messer Bjørn Bredal i sit menighedsblad.

Amen og Halleluja. Som enhver helvedesprædikant har Bredal brug for et helvede. Bare synd, at han har defineret dette helvede som Google, Amazon, Facebook og Apple – fire af de mest innovative og forbrugergavnlige virksomheder i verden.

Deltog Politiken ikke i jubelen, og viftede med palmeblade, da Apple placerede en computercentral med 30 medarbejdere i Jylland?

Groft sagts pris til Politikens dummeste leder i den forgangne uge går til Bjørn Bredal. Men bare rolig. Det bliver endnu værre næste uge.