Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Masser af terkel i knibe i Indfødsretsudvalget

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Statsborgerskab

Bent Blüdnikow

Rasmus Jarlov (K) skriver på Facebook: »Vi har netop holdt møde i Indfødsretsudvalget, hvor vi tager stilling til, hvem der skal have dansk statsborgerskab. Møderne er fortrolige, men jeg kan sige så meget, at Terkels far ville have været en udmærket suppleant for mig. Men jeg er fortsat rystet over, hvor mange, der får statsborgerskab.«

Jarlov skriver for de indviede, der ved, at Terkels far (fra »Terkel i knibe«) hedder Leon og kun kan sige »nej«. Men måske onkel Stewart ville være en nok så god suppleant, for han skulle da nok sætte liv i Indfødsretsudvalget. Men udvalgets nye forkvinde er jo Marie Krarup (DF), en skrap moster lidt ligesom Terkels mor Beate, så hvad foregår der egentlig i det udvalg, siden de ikke kan sige nej?

Det liberale Venstre

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Savner De også »det liberale og åbne« Venstre, modsat det nuværende Venstre, der vækker »mindelser tilbage til jødeforfølgelserne i Anden Verdenskrig«? Så skal De læse kronikredaktør Marcus Rubins jeremiade over forholdene i det gamle bondeparti.

Politikens lederskribenter har til alle tider raset over, at socialdemokrater ikke var mere som radikale. Set i det lys er der en vis konsekvens i, at partiet på Rådhuspladsen også ønsker, at Venstre skal være mere som de Radikale.

Det er den klassiske variant af progressiv nostalgi, hvor de nuværende politikere er populistiske og højredrejede modsat engang i en mytisk fortid, hvor løven græssede med lammet og alle læste organet for den højeste oplysning.

Groft sagt ønsker Rubin held og lykke i den evige jagt efter den anstændige borgerlige. Vi hører, at han for tiden sidder på et værtshus sammen med den ægte socialdemokrat og den lyserøde elefant.

Den gode, den onde og den uhyggelige

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der er tre personer, som har sat sig selv stævne til det ekstraordinære landsmøde i Det vilde Venstre I Herning 21. september: Jakob Ellemann-Jensen, Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby. Jakob kan betragte sig som sikker. Ham kan alle lide.

I kampen mellem Inger og Ellen gætter Groft sagt på, at Inger trækker sig ud som vinder. Som de siger i en af de klassiske spaghetti Westerns: »You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig.« Inger har en ladt pistol med, mens Ellen ender med at grave sig ned.