Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Må man sammenligne ikke-etniske danskeres lød med et dyrs hudfarve? Nej, vel?

Eva Agnete Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Grisefarvet

Eva Selsing

Det kan være så svært for de ekstremt neutralt og nøgternt analyserende politiske kommentatorer at gøre gode miner til slet spil. Senest faldt Christine Cordsen i, da hun på live fjernsyn fik henvist til de ’grisefarvede danskere’ i en bemærkning til Løkkes nytårstale.

Hvis man ikke vidste bedre, ville det ligne det, der i alle andre sammenhænge kaldes for racisme. Men målgruppen er ligesom bare ikke rigtig sådan helt offer-agtig nok, vel? Og naturligvis har værdivenstrefløjen, inklusive de mest begrebsforvirrede i borgerligheden, allerede kaldt Cordsens kritikere for hyklere. Årh hvad, så så man lige de ikke-røde blive krænket selv.

Det er måske for stor en mundfuld at begribe, at forargelsen over Cordsens lille bigotteri ikke handler om ordbrugen, men dobbeltstandarden desangående. Måtte man kategorisere ikke-etniske danskere med henvisning til et dyrs hudfarve? Ikke rigtig, vel? Men Cordsen kan tage det roligt, thi den kulturmagthavende hys-hær rykker ikke ud for den fejlfarvede majoritet.

Flygtningestrømme

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Push og pull. Det er de ord, man bruger om migration. Der er to lande, som tiltrækker migranter, og mange lande som de flygter fra. USA og England trækker. USA forsøger med en mur at holde sydamerikanere ude af drømmelandet, og den britiske flåde forsøger at holde migranter væk fra den lykkelige ø ved at være massivt til stede i Kanalen. England og USA er da skrækkelige lande. De »lukker sig om sig selv« som frasen lyder. De er nationalistiske og det, der er værre. Hvad vil mennesker dog i de lande? Det burde være lande, som mennesker ville flygte fra, men det modsatte sker. Det er da et paradoks, eller ved migranter mon, hvor det gode liv findes? I Brexit-land og Trumps USA.

En vindersag

Anne Kirstine Cramon

Foto: Claus Bigum.

Morten Østergaard og de Radikale har meldt ud, at de ønsker en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig det europæiske politisamarbejde Europol og om det danske forsvarsforbehold.

Det er første gang i umindelige tider, at de Radikale har fat i en dagsorden, der rent faktisk har klangbund i, hvad befolkningen ønsker. Som regel er de Radikale helt ude af trit med danskerne både i forhold til indvandrerpolitikken og deres økonomisk politik.

Groft Sagt siger stort tillykke, for der er ingen tvivl om, at de Radikale i disse tider godt kan bruge en vindersag.