Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Livets mål

Claes Kastholm Hansen Fold sammen
Læs mere

I anledning af 75-året for 9. april 1940 skriver samarbejdspolitikkens besynger, chefredaktør Bo Lidegaard, en leder i Politiken, hvori han konkluderer:
»Iveren efter at dømme fortiden er ikke udtryk for, at vi er blevet klogere. Tværtimod. Den afspejler, at vi er ved at glemme, hvad det var, der skete i dag for 75 år siden«.
Smart formulering. Der er bare en lille detalje, som Lide-
gaard glemmer: Den kritik af den defaitistiske danske forsvarspolitik og den æreløse kapitulation 9. april samt regeringens efterfølgende samarbejde med nazi-Tyskland, der bl.a. via fødevareeksporten bidrog til at forlænge krigen, er overhovedet ikke ny. Hvis det var en kritik, som en eftertid med sit på det tørre selv havde opfundet, kunne Lidegaard have ret. Men nøjagtig den samme kritik blev formuleret i 1930erne af A.P. Møller, de Konservative m.fl. og under krigen af modstandsbevægelsen og de brede kredse, der bakkede den op.
Groft sagt forstår imidlertid godt, at hvis man ser det som livets højeste mål at hytte sit skind, så må man mene som Bo Lidegaard.