Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Linedancing

Læs mere
Fold sammen

Regeringen har netop afholdt sit årlige to-dages regeringsseminar. Om aftenen dansede hele ministerholdet linedance med cowboyhatte til musik fra en medbragt jukebox, skriver BT. Forinden havde Thorning fremlagt sin analyse af regeringens udfordringer. »Vi skal bruge mere tid på at bekæmpe de andre end på at bekæmpe os selv,« sagde statsministeren. Hvorefter Margrethe Vestager åbenhjertigt afslørede en vaskeægte magtkamp i regeringen. Over for Jyllands-Posten forklarede Vestager, at det var Socialdemokraterne, som ikke ville have øremærket barsel til mænd.

»Hvis ikke Socialdemokraterne havde hejst et flag og sagt, ’vi tror, det giver større problemer, end det vil løse’, havde vi gennemført øremærket barsel,« fastlog Vestager. »Det her er et ægte løftebrud,« konstaterede den radikale leder.

Vittige læsere vil givetvis studse over begrebet »ægte løftebrud« og spørge, om der så findes uægte løftebrud. Men Margrethe Vestager har naturligvis svar på rede hånd. Et ægte løftebrud er af den slags, hvor »vi har haft flertallet til at gøre noget, som stod i regeringsgrundlaget«. Og så alligevel ikke gør det, ifølge Vestager.

Hvis man slutter modsætningsvis, må det så betyde, at et »uægte løftebrud« er af den slags, hvor man har lovet noget, der alligevel ikke er flertal for. Det giver alt sammen mening. om end det ikke forklarer, hvorfor Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti har begået en gigantisk masse uægte løftebrud ved at danse efter de Radikales pibe. Det forklarer heller ikke, hvorfor de fortsat vil lade sig ydmyge af en radikal minister, der åbent udstiller sine regeringspartneres impotens. Men selv de største ydmygelser kan vel dulmes af en tilværelse med ministerbil og ministersekretær. For ikke at tale om glæden ved linedance med sine radikale kolleger.