Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Lige nu sidder Storebror Magnus og udtænker, hvordan han bedst kan blande sig i folks frie valg

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Gynger og karruseller

Jarl Cordua

Landets ufaglærte dør tidligere og er mere syge end andre samfundsgrupper, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Udover tungt belastende arbejde, ryger man i denne gruppe meget mere sammenlignet med andre. Heldigvis er der ikke helt så megen ulighed, når det kommer til visse former for druk. Her indtager de rige samfundsborgere nemlig førstepladsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er oprevet og udtaler til Politiken: »Vi kan ikke bare lade det være op til den enkelte at træffe nogle sunde valg og lave nogle kampagner om det.«

Før Storebror Magnus når at udtænke, hvordan han bedst kan blande sig i folks frie valg uden at miste stemmer, konstaterer Groft sagt, at regeringen allerede har sørget for at bringe lidt balance i regnskabet. Det skete, da man besluttede at hæve tobaksafgifterne, så en pakke smøger med tiden koster 60 kr. Det giver godt nok økonomisk ulighed i den anden ende, men det, man vinder på gyngerne, kan man jo tabe på karrusellen!

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Følelser

Eva Selsing

Hvornår blev det en relevant del af politikerjobbet at føle følelser? Der går ikke en dag uden overskrifter om denne eller hin folkevalgte, der er »bekymret«, »forarget«, »rystet«, »chokeret«, »trist« eller noget ottende fra det høje C i sentimentregistret. Udover at man selv bliver »bekymret« for denne tilsyneladende permanente tilstand af følelsesmæssig exces hos de kære mennesker på Tinge, er det nu noget mærkeligt noget.

Det vil formentlig overraske nogle af de siddende taburetindehavere, men de er faktisk ikke valgt til at føle. De er valgt til at handle. Det er noget andet. At have en følelse indeni – uanset hvor skinger eller påtrængende, den er – er ikke det samme som at gøre noget. Politisk handling. Kunne nogen, som er tæt på føleriets grædende tropper, måske minde dem om det?