Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ledelseslagets klikedannelse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I nogle år har blandt andet Region Syddanmark udviklet den praksis, at man udbetaler fratrædelsesbeløb til medarbejdere, der ikke fratræder. Det skrev pol.dk i går.

Kan det være den offentlige sektor, der igen svigter? Eller de nederdrægtige djøffere, der er gode til at forhandle? Det sidste foreslår for eksempel Bent Hansen, der er formand for Region Midtjylland, hvor man har observeret samme trafik.

Nej, det er hverken den offentlige sektor eller de nederdrægtige djøffere, der er skyldige. For i den private sektor kender man det tilsvarende fænomen, at direktører får præstationstillæg for at underpræstere. Og vel er underpræstation en slags præstation på samme måde, som negativ indtjening er en slags indtjening, men dog alligevel. I respekt for båndet mellem ordene og deres mening bør man nok sige, at både underpræstation og negativ indtjening er odiøse ting, der ikke bør navngives, så de kan forveksles med rosværdige.

Hvad eksemplet viser, er nok engang, at de ledende lag i et hvilket som helst foretagende lynhurtigt udvikler sig til kliker, der belønner hinanden for fiktive præstationer. Tak for forklaringen, siger De? Ingen årsag, og det manglede bare. Det er jo helt elementær sociologi.