Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Lars Møller i Groft sagt: Stå fast, Kim Christiansen

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Indblanding

Lars Møller

Groft sagt må her i det nye år igen opfordre til, at Rigets embedsmænd og statslige styrelser ikke blander sig i lovgivernes arbejde. Det seneste eksempel er fra den forfærdelige ulykke på Storebæltsbroen. Trafikordfører Kim Christiansen (DF) var hurtigt ude med et glimrende og velunderbygget forslag om, at tog ikke måtte passere broen hurtigere end 80 km/t, hvis det stormer.

Nu blander Trafikstyrelsen sig i lovgiverens arbejde og har forbudt den vogntype, der var indblandet i ulykken.

Groft sagt vil opfordre Hr. Christiansen til at stå fast. Eksperter skal ikke bare blande sig i hans arbejde.

Symbolpolitik

Anne Kirstine Cramon

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Søren Pape har fremlagt et lovforslag om psykisk vold. I straffeloven findes begrebet »lovligt nødværge«. Det betyder, at man for at modstå eller afværge et uretmæssigt angreb, kan forsvare sig f.eks. ved at overtræde voldsbestemmelsen og undgå at blive straffet for det. Det er et krav, at nødværge er proportional med det uretmæssige angreb, man mødes med.

Ved at kriminalisere psykisk vold ligestilles psykisk vold med fysisk vold. Men hvad vil så være lovlig nødværge i relation til at modvirke angreb af psykisk vold? Må en mand fremover stikke sin kone en fiskerlussing, hvis hun påpeger, at han ikke har klippet hæk eller at den dueblå sweater, han altid går med, hører til hos Kirkens Korshær?

Det burde lovgiver have tænkt over. Men det fremgår ikke af lovforslaget. For lovgiver udøver nemlig symbolpolitik. Og den slags behøver slet ikke at have hold i virkeligheden.

Sass’ kalender

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Henrik Sass Larsen er udover folketingshvervet statsrevisor. Det får han 330.000 kroner for om året oveni lønnen som MF’er. Vederlaget udbetales, uanset om man kommer til de 11 årlige møder eller ej. Sass bliver ofte væk. Ekstrabladet har fundet ud af, at fire af i alt fem afbud til statsrevisorernes møder i 2018 skyldtes Sass.

Sidstnævnte begrunder afbuddene med, at han har travlt med andre ting. Det er muligt. Det skyldes ikke, at Sass har overdreven pressekontakt, for han giver bevidst meget få interviews.

Travlheden hænger muligvis sammen med forberedelserne til optagelserne af de hyppige TV-udsendelser for TV-2 sammen med Søren Pind. Groft sagt anbefaler, at Sass fremover passer sit arbejde som folkevalgt – eller som Pind søger andre græsgange.