Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Lars Løkke er som den enevældige franske konge Ludvig XIV

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Partiet, det er mig

Jarl Cordua

»L'état, c'est moi«. Staten – det er mig. Citatet tilskrives den enevældige franske konge Ludvig XIV, men utvivlsomt mange magtmennesker ville siden kunne have sagt det samme.
Eksempelvis længere mod nord i vores egen tid, finder man en politiker, der helt sikkert også deler synspunktet om, at det nok er bedst, hvis magten koncentreres i én person. Det er såmænd den detroniserede Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, der i et interview til netmediet Altinget slår helt fast, at han bestemmer i sit nye netværksparti. Partiet udvikles »med afsæt i de værdier, som jeg står for, og den ramme er ikke til diskussion«.

Groft sagt er enig: Hvad skal man dog med al det hippievrøvl med uddelegering af beslutningskompetencen til flere? Det ender bare i det rene pøbelvælde og anarki. Især hvis partimedlemmerne en dag bliver forvirrede over, at formanden ændrer valgkampstrategi henover natten for så siden at vælte ham af pinden.

Det er godt, at Løkke slår fast, at partiet – det er mig!

Det racistiske Danmark

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skal politikerne lytte til eksperterne og videnskaben? Ja, det skal de da. Vi lever i det kognitive samfund. Skal de lytte til videnskabelige resultater fra Aalborg Universitet? Ja, det skal de da især, og det gør de også, men kun derude på venstrefløjen.

Facebook har omdelt et budskab, hvor en mand i grøn jakke kommer med nogle udsagn, som alle er enige om er racistiske, fordi muslimer udgør en race. Dem kan han vist ikke lide. Ham skal de nok få fat i. Men så kommer eksperten i racisme fra Aalborg og løfter den videnskabelige pegefinger. Nej, det er ikke grønjakken, der er racist. Det er hele samfundet eller i al fald regeringen.

Uhadada, tænker de på P1 Morgen og bøjer sig for videnskaben. Selv DR er nok racistisk. Altså ifølge den højeste videnskab fra Aalborg Universitet, som siger: Alle har ret til at bo i Danmark. Det er faktuel viden.