Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Langsigtet logik

Edith Thingstrup: Antallet af børnefødsler falder i Danmark. I første kvartal af 2011 blev der kun født 14.400 børn ifølge Danmarks Statistik. Det er det laveste fødselstal i 21 år. På blot et år er fødselstallet faldet med 7,5 procent.

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere

Enkelte forskræmte sjæle vil måske begynde at grue for deres folkepension og deres velfærdsgoder, idet der i fremtiden vil være færre til at betale gildet. Og hvem siger i øvrigt, at fremtidens unge, erhvervsaktive mennesker overhovedet gider blive i Danmark for at betale skat? En socialistisk »løsning« vil være at indføre pant på det lille antal børn, vi får i fremtiden, og indløse panten, hvis børnene forlader landet. Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti har allerede vist vejen med forslaget en såkaldt »kandidatpant« på veluddannede mennesker, der får lyst til at leve i Schweiz eller Storbritannien. Nu kunne man selvfølgelig også overveje en alternativ løsning såsom at lade folk slippe med en lav skat, hvis de bliver i Danmark. Men den slags tanker er naturligvis værre end blot urealistiske. Sådanne tanker er hyper-, ultra-, ekstrem- og betonliberalistiske. Hvad skal vi med aktive og velstående unge, erhvervsaktive mennesker? Vi kan jo altid beskatte de fattige og gamle. Sådan er velfærdsstatens langsigtede logik.