Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Læserne mener: Lad os få en Henning Christophersen-pris

Henning Christophersen var en af arkitekterne bag den økonomiske genopretning af Københavns Kommune. Arkivfoto fra 1999/Scanpix Fold sammen
Læs mere

En tur i banken for at låne til at udbetale kontanthjælp til københavnerne. Slagsmål med staten for at forhindre, at byen blev sat under administration. Det lyder som en by langt fra det København, vi kender i dag. Men det var den skinbarlige virkelighed i København i 1990erne. Det var dengang, kommunen frasolgte sine hospitaler, sine beboelseslejligheder og meget andet af værdi, for at København ikke skulle blive reduceret til et kontor i Indenrigsministeriet på grund af en katastrofal økonomi.

Heldigvis så fremsynede personer muligheder, hvor alle andre kun så tårnhøje problemer. En af dem er nyligt afdøde Henning Christophersen, der som formand for det, der dengang hed Ørestadsselskabet, forstod, at al byudvikling afhænger af god infrastruktur. Under hans ledelse tog den første metro i København form og lagde grunden til den udvikling i Ørestaden, som vi kender i dag. Det var modigt gjort. Alle nøgletal var imod hovedstaden: Københavnerne var de mest arbejdsløse, dem med de laveste uddannelser og med de største sociale problemer. Men ved at dreje på nogle gevaldige håndtag, kom kommunen langsomt på rette kurs. Den nye metro, udviklingen af Ørestaden, byfornyelsen på brokvartererne, Kulturby 96 og en ny boligpolitik skabte grundlaget for tilflytning til byen og dermed bedre skatteindtægter.

Læs også: EU-formand hylder Christophersen for hans rolle i EU

Måske er det uretfærdigt kun at fremhæve Henning Christophersen. Flere andre lagde kræfterne i. Alligevel vil det være på sin plads at etablere en byudviklingspris i hans navn. Den kan passende uddeles ved en årlig begivenhed i Ørestaden. Det er let at komme derud – med metroen.

Carsten Mai, Store Kongensgade 60, 1264 København K