Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Kvotedemokrati

Peter Kurrild-Klitgaard
Læs mere
Fold sammen

Debattøren Jon Stephensen demonstrerede i en klumme forleden endnu engang, at der nogle gange er en grund til, at det ledige standpunkt er ledigt. Manden, der selv har talt varmt imod briternes Brexit, argumenterede for, at yngre vælgere burde have 50 pct. mere stemmevægt end ældre – illustreret med at havde det kun været de yngre britiske vælgere, der havde haft stemmeret, ja, så var det blevet »remain« snarere end »leave«.

Hvad Stephensen naturligvis ikke bemærkede var, at der også var en stærk sammenhæng mellem alder og valgdeltagelse. Den suverænt laveste valgdeltagelse var blandt vælgerne under 35 år (kun ca. 32-36 pct.), mens den var det dobbelte blandt dem over 50 år.

Så havde de yngre bare gidet at stemme lige så meget som resten, kunne de måske have fået et »remain« – men det gjorde de så ikke. Som man siger: »You schnooze, you lose«. Men Stephensen går altså i praksis ind for, at valgdeltagelsen skal ned, og at man skal gøre det sværere for folk, hvis synspunkter han er uenig i, at få lov til at stemme. Den slags har man vistnok en betegnelse for, men selv i Groft sagt prøver vi så vidt muligt at undgå injuriesager.